top of page

Support Group

Public·143 members

((ватцх онлине==)) Србија Чешка uživo 2022 30 август 2023


Srbija - Češka, a TV prenos uživo i livestream na RTS i


Чешка заједница живи у местима на подручју Општине Бела Црква (Бела Црква, Чешко Село, Крушчица и др. ) и околним општинама (место Гај у Општини Ковин, место Велико Средиште и Вршац у Општини Вршац), а знатан број живи и у Београду и нешто мање у Новом Саду, док је остатак разасут по Војводини. Занимљиво је да у јужном Банату постоји село под именом Чешко Село - које је заиста чешко и по националном саставу становништва. Чеси у Србији су већином католици, а мањим делом евангелисти - за разлику од ситуације у Чешкој.


године). Радио емисија Krajanka (срп. Zemljakinja) се емитује на локалном Радију Бела Црква, једном недељно у трајању од 1 сад (понедељак од 20х). Емисија се може пратити уживо на интернету, али на сајту овог радија не постоји архива ове емисије. Неке епизоде могу се наћи на сајту Националног савета чешке националне мањине. Овај медиј регистрован је за емитовање и на чешком језику.


IZUZETNO BITNA POBEDA! Srbija potvrdila kvalitet, posle dva


Чешки језик се у Србији изучава на катедри славистике, на Филолошком факултету Универзитета у Београду и то је једина високошколска установа у Републици Србији где се он изучава као главни језик, док се као други језик изучава још на Филозофском факултету Приштинског универзитета у Косовској Митровици.


Употреба чешког у Србији[уреди | уреди извор] Општина Бела Црква (плавом бојом) је једина општина у Војводини у којој је чешки језик у службеној употреби (2003) Чешки језик је у Републици Србији у службеној употреби само у општини Бела Црква (уз српски, румунски и мађарски језик). [2] Чешки језик је пре неколико година враћен у систем државног школства Републике Србије, након више деценија од како су раније чешке школе угашене[3] одсуства изучавања овог језика у школама у Србији. Настава предмета Чешки језик са елементима националне културе одвија се у нижим разредима (1-4) 4 основне школе - 2 у месту Бела Црква, 1 у месту Крушчица, у општини Бела Црква и 1 у месту Гај, у општини Ковин. На почетку школске 2016/17 настава чешког у месту Гај је била привремено обустављена, због малог броја деце, али је на крају министар просвете ипак доделио изнимку (када је број ученика 5-15 за одржавање наставе потребно је да се додели изнимка). Поред овог, деца али и одрасли припадници чешке заједнице у Србији чешки језик могу учити и од учитеља чешког језика, кога чешка држава од почетка 2000-тих шаље међу своје земљаке у Србији.


ЦЕЛА НАЦИЈА ЧЕКА НОВИ МЕЧ "ОРЛОВА": Познато ко


програм радија РТВ (архива емисија) ТВ емисија Бохемска рапсодија, уторак 13 ч. (реприза недеља у 8 ч. и 22:30) - линк: РТВ Панчево (програм уживо) Електронски медиј Hlas - Hlas (интернет портал) Чешка удружења у Србији[уреди | уреди извор] Грб Националног савета чешке националне мањине у Србији Савет сарађује са чешким удружењима у Србији. Већина њих носи традиционални назив за чешко друштво у иностранству (Чешка беседа) уз место у коме им је седиште. Тако постоје[4]: Чешка беседа Бела Црква, Чешка беседа Крушчица, Чешка беседа Чешко Село, Чешка беседа Гај, КУПУ Чешка беседа Вршац, Чешка беседа Београд, Чеси јужног Баната (Бела Црква), Чеси Шумадије (Крагујевац) и Чешка беседа Срема (Викенд насеље Банстол) Чеси Србије (Панчево) Чешка беседа Нови Сад, Чеси југоистока Србије (Ниш). Део ових удружења је окупљен у савез - Матица чешка (Бела Црква).


Основан је 1996. године као део УКД Центар за културу Бела Црква, да би 2001. постао део општинског Јавног информативног предузећа „БЦ Инфо“ а након приватизације издавач овог медија је Информативно предузеће БЦ ИНФО д. о. Бела Црква. Продукцију ове емисије подржава Чешки национални савет. Радио емисија České slovo (срп. Češka reč) емитује се на на РТВ, на Радију 3. програм, двонедељно, по 30' (сваке непарне седмице у години, четвртком 14:15-14:45), а чије је емитовање почело почетком 2018.


Е, ТАКО СРБИ ИГРАЈУ КОШАРКУ! "Орлови - Novosti.rs


Uživo prenos Srbija - Češka: Prvo kolo Evropsko prvenstva, a


Košarka: NBL 2023/2024 uživo - rezultati, rasporedi, tabele


824 (2011)[1]Региони са значајном популацијомЈужни БанатЈезицисрпски и чешкиРелигијакатолицизам и протестантизамСродне етничке групеЗападни Словени Чеси у Србији (чеш. Češi v Srbsku) су грађани Србије чешке етничке припадности. Они чине прознату националну мањину у Републици Србији чија права у домену културе, образовања, информисања, као и службене употребе језика и писма представља Национални савет чешке националне мањине, са седиштем у Белој Цркви. Према последњем попису из 2011. године у Србији живи 1824. Чеха.


године и коју припрема продукција Чешки медијски центар, из Беле Цркве. Сигнал 3. програма РТВ није могуће претити на подручју општине Бела Црква, где живи 35% Чеха у Републици Србији. Емисија се може пратити уживо на интернету, а на сајту РТВ постоји архива ове емисије, за годину дана уназад. ТВ емисија на чешком језику Бохемска рапсодија, емитује се једном недељно на РТВ Панчево. Траје 30' и осим премијерног термина (уторак 13:00) има два репризна термина (недеља у 8:00 и 22:30). Емисија се може пратити уживо на интернету, али на сајту ове телевизије нема архиве ове емисије. У ранијем периоду су спорадично постојале и друге емисије на чешком језику (нпр.


Чеси у Србији — ВикипедијаС Википедије, слободне енциклопедије Чеси у СрбијиЧеши в СрбскуФрантишек ЗахИгњат БајлониВелимир ВаложићЈован ВалентаЈован МашинАлександар МашинСветозар МашинВладислав ТителбахЕдуард МихелЛудмила ФрајтИво ВејводаЈара РибникарРоберт ТолингерЈан НеволеСава ХиландарацЗденка ЗиковаУкупна популација1.


Удружења су издала неколико књига које се баве чешком културом у Србији и нека од њих поседују библиотеке чешких књига, што савремених, што историјских (удружења Чешка беседа Београд, Чешка беседа Крушчица и др. ). Нека од удружења имају и фолклорне ансамбле. Пописи Србије[уреди | уреди извор] 1948: 6.


У бившој згради основне школе у Чешком селу налази се музејска етно поставка о Чесима, којом управља Чешки национални савет. Медији на чешком језику у Србији[уреди | уреди извор] У Србији не постоје традиционални медији који програм издају/емитују на чешком језику. На чешком језику емитују се две радијске емисије: Krajanka и České slovo, као и једна ТВ емисија Бохемска рапсодија (стање крајем 2019.


Gde možete da gledate meč Češka - Srbija na Evrobasketu


About

Welcome to the group! You can connect with other members, ge...

Members

bottom of page